Wandtegels

Wandtegels zijn er tegenwoordig in haast oneindig aantallen varianten, uitvoeringen en materialen. En al deze varianten zijn er weer in verschillende klassen op het gebied van duurzaamheid, slijt- en kleurvastheid. Dat maakt het kiezen er niet eenvoudiger op. Rijvo helpt u op weg. Maak een afspraak en/of stuur een email en laat u informeren.


Wandtegels zijn er grofweg in 4 materiaalsoorten:
  • Keramiek; de meest voorkomende met de meeste typen*
  • Natuursteen; fraai, sfeervol en duurzaam. (lees hier meer over natuursteen)
  • Glas; een klassieker waaronder ook het bekende en chique glasmozaïek.
  • Metaal; niet veel voorkomend maar tegenwoordig weer terug te vinden.

* Keramische tegels zijn verder onder te verdelen in: Oudhollandse tegels, (Vorstbestendige) Geglazuurde tegels, Mozaiëktegels (t/m 50 x 50 mm), Dubbelhardgebakken tegels, Kunstkeramiek tegels & Zwembadtegels

Wandtegels foto album

Meer informatie

Afhankelijk van de ondergrond worden wandtegels ouderwets 'gezet' met mortel of gelijmd. Het ouderwetse zetten is alleen noodzakelijk bij een ruwe of zeer ongelijke zoals metselwerk. Over het algemeen worden tegels tegenwoordig gelijmd met kant-en-klare, een twee componentenlijm of speciale poedertegellijm.
Natuurstenen platen worden met behulp van ankers gesteld, waarbij de ruimte achter de platen met een mortel wordt aangevuld. Natuurstenen tegels en strippen kunnen worden gelijmd. Poreuze en kalkhoudende natuurstenen soorten zijn gevoelig voor vlekvorming.
Glasmozaïek wordt over het algemeen geleverd op een pregefabriceerd matje welke in de mortel gezet kan worden. Ook worden glazen tegels gelijmd, bijvoorbeeld op gebogen vlakken. Glasmozaïek kan ook 'geknipt' worden met speciaal gereedschap.
De voegen tussen uw tegels zijn van invloed op de kwaliteit én het aanblik van uw tegelwand. Aan voegmortel kan kleurpigment worden toegevoegd worden. Dit geeft uiteraard meer mogelijkheden qua beeld. Worden aan de wand technische eisen gesteld zoals waterdichtheid, dan kan er speciale voegmortel gebruikt worden.
Dilataties zijn de voegen of kieren tussen de tegels en aangrenzende haakse vlakken als muur of vloer. Dilataties zijn bij voorkeur elastisch